top of page

Gürültü yapan komşuya nasıl davranmalı, ne yapmalı. Yöneticinin sorumluluğu nedir?


Yaşam alanlarının çok yapılı binalar şeklinde olması birlikte ve toplu yaşam kurallarında bir takım değişiklikler ve yenilikler yapılmasını gerekli kılmıştır. Komşuluk bilindiği üzere çok önemli ve karşılıklı bir birinin haklarına saygıyı gerektiren bir kurumdur. Burada kişiler başlangıçta yapılan rahatsız edici davranışın kendi başına gelebileceğini ve bu durumda nasıl davranması gerektiğini aklından çıkarmamalıdır.

Böyle bir durumla karşılaşan kişi ilk olarak uygun bir iletişim kanalı ile komşusuna rahatsızlığını en uygun olan yüz yüze konuşarak yapmalıdır. Unutulmamalıdır ki yüz yüze ilişki her zaman en iyi iletişim kanalıdır. Bu tür bildirimlerde kesinlikle hakaret, tehdit ve rencide edici ifadeler kullanılmamalıdır. Siz bu şekilde davrandığınızda büyük ihtimalle sorun ortadan kalkacaktır.

Elbette bu sorunlar her zaman bu şekilde sonuçlanmayabilir. Bu durumda kişisel haklarınızı koruyucu kanun ve yönetmenlikler vasıtası ile çözüme ulaşabilirsiniz. Bunların başında;

K.M.K Madde 18 – Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.

Maddesinden kaynaklanan haklardır. Ayrıca Gürültü Yönetmeliği’ne göre

  • Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir.

  • Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.

  • Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.

  • Elektronik aletlerin ve müzik aletlerinin sesi yalnızca odada duyulacak seviyede açılmalıdır.

Cezai uygulamasına gelince;

Tüm uyarılara rağmen komşunuz ile bir çözüme ulaşamadıysanız gürültü şikayeti için zabıtaya veya karakola başvurarak idari para cezasına çarptırılmasının önünü açabilirsiniz.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle apartmanlar için gürültü cezası 1.450 TL’ye yükseldi. Yapacağınız şikayete göre gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 124 TL, Çevre Kanunu uyarınca ise 1.450 TL para cezası kesilebilir.

Yöneticinin bu durumda sorumluluğuna gelince; Madde 35 de yöneticinin görevlerinde bu veya buna benzer bir sorumluluk yazılmamıştır. Bilindiği üzere kabahatler kanunundan kaynaklanan hakları kullanmak için bu sorunla baş başa kalan kişi tarafından şikayet edilmelidir. Aksi takdirde yapılan şikayet geçersiz ve asılsız olarak iddia edilebilir. Özellikle bu durum dışarıdan atama yolu ile görev yapan profesyonel yöneticilerde geçerlidir. Ancak yönetici genel uyarı yollarını kullanarak sms vb. sistem üzerinden uyarıda bulunabilir.

1.981 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page