top of page

Asansör Kullanma Talimatı

1. ASANSÖRÜ ÇAĞIRIRKEN

A. Asansör çağırma butonuna kısa bir süre basınız. Eğer meşgul lambası yanıyorsa sönmesini bekleyin ve söndükten sonra butona kısa bir süre basın.

 

B. Asansörü beklerken kapının hemen önünde beklemeyin. Kabinden çıkmak isteyenlerin kapıyı açıp size çarpmalarına sebep olursunuz.

 

C. Asansör beklediğiniz kata geldiğinde, asansör dolu olması halinde mutlaka kabine girmeye çalışmayanız, asansörün tekrar bulunduğunuz kata gelmesini bekleyiniz.

 

2. ASANSÖRE GİRERKEN VEYA ÇIKARKEN

 

A. Asansörün apartman giriş katında bulunan dış kapısı otomatik kapıdır. Kapının kapanmakta olan kapısını elle açmaya çalışmayınız, bu hareket yaralanmalara sebep olabilir. Asansör dışındaysanız kapı kapanırken asansör çağrı butonuna basarsanız kapı açılır. Asansör içindeyseniz kapı kapanırken “kapının açılma” butonuna basarsanız kapı açılır.

 

B. Asansörün iç kapısı otomatik kapıdır. Kapının kapanmakta olan kapısını elle açmaya çalışmayınız. Bu hareket yaralanmalara sebep olabilir. Kapı kapanırken “kapının açılma” butonuna basarsanız kapı açılır.

 

C. Apartman giriş katı haricinde bulunan katlarda asansör dış kapısı elle açılmaktadır. Bu katlarda kabine girerken ve çıkarken dikkatli olun. Kapının çarpması size veya taşıdığınız eşyalara zarar verebilir.

 

D. Asansör iç ve dış kapısını kabin durmadan açmaya çalışmayın.

 

E. Asansöre girip, çıkarken dikkatli olunuz. Kabin ile kat seviyesi arasında farklılık olabilir, takılıp düşebilirsiniz.

 

F. Çocuklarınız ile asansöre binerken veya inerken, çocuklarınızı ve varsa oyuncaklarını kontrol altında tutun.

 

G. Evcil hayvanlarınız (kedi köpek vs.) ile asansöre binerken, hayvanlara ve zincir veya ip gibi aparatlarına dikkat edin bir yere takılıp kazalara yol açmaması için kontrol altında tutunuz.

 

H. Asansöre girip, çıkarken oyalanmayınız. Asansöre binecek başkaları olabileceğini unutmayın.

 

I. Asansöre girerken kabinin o katta ve ışığı yandığından emin olmadan asansöre binmeye teşebbüs etmeyin.

 

J. Kabin katta durmadan kapıyı açmaya çalışmayınız.

 

K. Kabinden çıkmak isteyenlerin geçiş yolu üzerinde durmayınız, geçişe engel olmayacak bir yerde bekleyiniz.

 

L. Kapıdan uzak durunuz ve kapıda sıkışma olasılığı bulunan giysi ve eşyalara dikkat ediniz.

 

3. GÜVENLİK

 

A. 12 yaşından küçüklerin yalnız asansöre binmelerine müsaade etmeyin. ( Aileleri sorumludur. )

 

B. Asansöre binerken kabini görerek kabine adım atın.

 

C. Geri geri yürüyerek asansöre binmeyin.

 

D. Kapıların mutat şeklin dışında açmaya veya kapanmaya zorlamayın.

 

E. Kabin girişine konulan fotosel yada eşik kontağı gibi güvenlik tertibatları (kabin ile duvar arasında sıkışmaya önlemek için) mutlaka çalışır durumda tutulmalı, özellikle çocukların bunlarla oynamamaları, bozmaları önlenmeli ve uyarılmalıdır.

 

F. Kapı üzerinde bulunan camları kırılmaması gerekli. Kırılma durumunda kapıcı veya yöneticiye bilgi verilmeli.

 

G. Asansör boşluğuna yangının başlamasına sebep olabileceğinden sigara izmariti, yanan durumda kibrit vs atılmamalı bu sebeple yangın başlayabilir.

 

H. Asansör boşluğuna kağıt ve benzeri yanıcı maddelerin atılması önlenmeli, buradan başlayacak bir yangın kısa sürede kabini etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

I. Merdiven temizliği yapılırken asansör boşluğuna suyun girmesi önlenmelidir.

 

J. Kabin içinde bulunan imdat butonu acil durumlar dışında kullanılmamalı.

 

K. Kabin içinde bulunan fan sistemi gerekli durumlar dışında kullanılmamalı.

 

L. Tehlike “İMDAT” butonuna basılmalı, butonun gereksiz kullanılmaları önlenmelidir.

 

M. Kapıdan uzak durunuz ve kapıda sıkışma olasılığı bulunan giysi ve eşyalara dikkat ediniz.

 

N. Kabinde tutamak varsa tutunuz. - Kat göstergelerine (kat kapı numaralarına) dikkat ediniz ve izleyiniz. – Asansör katta uygun durmasına rağmen, kabin kapısı açılmıyorsa “İMDAT” butonuna basınız.

 

O. Bir yangın anında kaçış için asansör yerine merdivenler kullanılmalıdır.

 

P. Kabin içine konan yüklerin dengeli yüklenmesine dikkat edilmeli, kabin hareket halinde iken bu yüklerin kaymaması için önlem alınmalıdır.

 

Q. Asansör çalışırken anormal ses ve titreşim olduğunda, kat arasında arızalanmasında, hareket etmemesinde, kapıların açılması veya kapanmasında sorun varsa, cam bulunan kapılarda camın kırılması durumunda, kabin ile duvar arasında bir cismin sıkışması durumunda, asansör kabinine, makine dairesine veya kuyusuna su girdiğinde asansörü yetkili birilerinin kontrol etmesi gerekebilir.

 

R. Asansörde ve makina dairesinde sigara içmek yasaktır.

 

S. İki kat arasında kalan kişilerin kurtarılmasında kapı kilit anahtarının (el ile açılan asansör dış kapı kilitleri) kullanılması tehlikeli olduğundan, kurtarma işlemi makine-motor grubu üzerindeki el freni yardımıyla ve bu konuda eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır.

 

T. Asansörlere ait elektrik kabloları ve elektrik – elektronik panosuna yetkili personel harici müdahele edilmesi yasaktır. Bir sorunda kapıcı veya yöneticiye bilgi vermeden kişisel olarak sisteme müdahale etmeyin. Apartman girişindeki asansör acil durum telefon hattını gereksiz kullanmayın ve zarar görmesini engelleyin.

 

U. Asansörün arızalandığını ve içinde mahsur kalanların olduğu tesbit edildiği zaman acilen kapıcı veya yöneticiye heber veriniz. Sağlık müdahalesi gerekli ise 112 Acil telefonu arayınız.

 

4. ASANSÖR MAKİNA DAİRESİ

 

A. Makine dairesi kapısı veya giriş kapağı güvenlik nedeniyle sürekli kilitli tutulmalı.

 

B. Makine dairesinde asansöre ait olmayan hiçbir şey bulundurulmamalı, depo olarak kullanılmamalıdır.

 

C. Makine dairesinde bulunan havalandırma pencereleri ile varsa kapılar uygun bir havalandırma sağlanması için panjurlu hale getirilmelidir.

 

D. Makine dairesindeki aydınlatma tesisatı çalışır durumda bulundurulmalıdır.

 

E. Makine dairesine kurtarma talimatı asılmıştır. Ancak, yetkili veya eğitim almamış kişilerin kurtarma operasyonu yapması, asansörde kalan içinde, kurtarma operasyonu yapan içinde tehlikelidir.

 

5. ASANSÖR ARIZA DURUMLARINDA

 

A. Panik yapmayın.

 

B. İmdat butonuna basın ve yanınızda cep telefonu var ise yetkili biri veya bir yakınınızı arayın.

 

C. Havalandırma fanını çalıştırın.

 

D. Kapıyı açmak için zorlamayın.

 

E. Ehliyetsiz veya kurtarma eğitimi verilmemiş kişilerin asansörde kalanları kurtarmak veya asansörü tamir etmek amacıyla müdahelelerine müsaede etmeyin.

 

bottom of page